Онлайн трансляція | 12 вересня

Назва трансляції

Статті

22.10.2020

Послухи братії: просфорня

«Печерський Благовісник»

Всі ми знаємо про те, що таке просфора, ми знаємо про те, що з просфор вирізається Агнець, який потім буде преложений в Тіло Христове, ми знаємо про те, що з просфор виймаються часточки за здоров’я живих і мертвих, а потім опускаються в Чашу з Кров’ю Христовою, але багато хто навіть не замислюються про те, яка технологія приготування просфор і як взагалі відбувається весь цей процес.

З найперших днів існування Києво-Печерської обителі для братії, як і для всіх християн, найголовнішим у житті було звершення Божественної Літургії, під час якої хліб і вино силою і натхненням Святого Духа прелагаються в Тіло і Кров Спасителя. Для звершення Літургії в першу чергу необхідні просфори і вино.

016Ще преподобний Феодосій до приходу в монастир до святого Антонія Печерського допомагав місцевому священику випікати просфори. Ця справа була заснована і в Печерському монастирі. Є серед подвижників нашої обителі ті, які, несучи свій послух на просфорні, досягли святості і тепер моляться не тільки за тих, хто продовжує їх працю, але і за всіх, хто з вірою і молитвою прибігає до їх допомоги і заступництва, схиляючись перед їх нетлінними мощами. Це — преподобні Спиридон і Никодим, просфорники Печерські, що в Ближніх печерах почивають. Вони покірливо і з молитвою несли свій послух, розуміючи, яку велику справу роблять, випікаючи той хліб, який згодом стане Тілом Христовим.

Як і в перші століття християнства, як і в перші часи існування Києво-Печерського монастиря, так і в даний час для випікання просфор використовується тільки найкраще борошно. Тісто замішується на воді з додаванням солі, воно повинно бути квасним.

Просфора складається з двох частин — верхньої, на якій робиться відбиток печатки, і нижньої, що символізує Божество і Людство Іісуса Христа. Ще в просфорному цеху випікають особливі великі просфори під назвою артос, що в перекладі з грецької означає «квасний хліб» — загальний всім членам Церкви освячений хліб, інакше — просфора всеціла. Артос являє собою церковний дріжджовий хліб із зображенням Воскресіння Христового. Печуть його спеціально напередодні свята Пасхи. Артос ставлять в перший день Пасхи на аналої перед відкритими Царськими вратами, а в Світлу суботу після Божественної Літургії читається молитва на роздроблення артоса, після чого його роздають людям. Також на просфорні печуть хліба, котрі освячують під час всенічного бдіння на літії разом з вином і єлеєм. Цими хлібцями люди зміцнюють свої сили під час всенічного бдіння.

Випікання просфор, артосів і хлібців відбувається в просфорні, куди жінок не допускають. Для просфори і артоса спочатку виготовляється нижня частина, потім верхня, на яку накладається печатка у вигляді Хреста, зображення Пресвятої Богородиці чи святих угодників. Підготовка тіста починається заздалегідь. У борошно вищого сорту додається трохи святої води, солі, а також дріжджі, після чого тісто має «підійти». Коли тісто готове — починається робота над просфорами. Тісто викладають на великий стіл, у якого ченці і послушники, одягнені в білі халати і шапочки, після спільної молитви приступають до роботи. Братія на просфорні працює як єдиний годинниковий механізм. Одні ченці розгортають тісто, інші вирізають нижню частину просфор, треті — верхню, четверті ставлять печатки на верхню частину просфори. Після підходу тіста дві частини просфори з’єднують і відправляють в піч.

Весь процес випікання просфор супроводжується безперестанною Іісусовою молитвою — кожен із учинених послушників або ченців по черзі промовляє її вголос, що створює благодатну атмосферу і утихомирює серце кожного струдженого.

А преподобні Никодим і Спиридон, що так потрудилися для утвердження і збереження цієї доброї справи, невидимо предстоять перед усіма ними і просять у Бога міцності душевних і тілесних сил для всіх, кому відведено нести цей воістину трепетний послух.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.


Редакція сайту www.lavra.ua

Щотижнева розсилка тільки важливих оновлень
Новини, розклад, нове в розділах сайту

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: