Онлайн трансляція | 12 вересня

Назва трансляції

Статті

17.04.2019

«Душекорисну звершивши Чотиридесятницю…»

иеромонах Иннокентий

У ці дні Свята Православна Церква переживає особливий період, коли закінчуються дні святої Чотиридесятниці, і всі ми готуємося вступити в Страсну седмицю. У багатьох, навіть глибоко воцерковлених людей, виникає питання, чому Великий піст часто іменують Чотиридесятницею, коли з першого дня посту до Великої Суботи явно більше сорока днів.

Відповідь на це питання знаходиться на поверхні: Чотиридесятниця є частиною Великого посту, починається вона в перший день після Прощеної неділі, а закінчується в п’ятницю шостого тижня Великого посту. Її тривалість — якраз рівно сорок днів. І в п’ятницю перед Лазаревою суботою ми за богослужінням почуємо такі прекрасні слова: «Душекорисну звершивши Чотиридесятницю, просимо, Чоловіколюбче, і святу седмицю Страсти Твоєї видіти, щоб прославити в ній величні діла Твої і невимовний Твій задля нас Промисл».

Саме цими словами Свята Церква вказує нам на те, що завершується перша частина Великого посту — свята Чотиридесятниця, і закликає кожну віруючу людину з гідністю пройти шість днів Страсної седмиці.

Але перед тим, як настане Страсна седмиця, є два особливих дня — це Лазарева субота і Вербна неділя, коли ми будемо згадувати найвеличніше чудо Іісуса Христа, яке Він звершив під час Свого земного життя: воскрешення праведного Лазаря Чотириденного, а також Вхід Господній в Єрусалим, коли Його зустрічатимуть жителі граду зі словами: «Осанна в вишніх, благословен, Хто йде в ім’я Господнє», але вже через п’ять днів ті ж люди будуть кричати: «Розіпни, розіпни Його»…

Богослужіння цих двох днів тісно переплітається, і навіть тропар Лазаревої суботи та Вербної неділі один. На богослужіння Лазаревої суботи переносяться деякі піснеспіви недільного богослужіння: тропарі по Непорочних «Благословен єси, Господи», «Воскресіння Христове бачивши» и «Свят Господь Бог наш». Ці два дні — субота і неділя не входять до числа святої Чотиридесятниці і не є днями Страсної седмиці, але Православною Церквою встановлено, що вони входять до числа днів Великого посту, тому незважаючи на те, що Лазарева субота і Вербна неділя мають урочисте святкове наповнення, піст в ці дні триває, але в честь свята в Лазареву суботу дозволяється вкушання рибної ікри, а в Неділю ваїй — риби.

Під час великого чуда воскрешення праведного Лазаря, який до цього вже чотири дні був у гробі, Господь сказав: «І кожен, хто живе і вірує в Мене, не помре повік» (Ін. 11:26), і цими словами Христос Спаситель вказує всім нам на ту мету, заради якої Він прийшов на землю — це спасіння всього людства, яке покликане стати спадкоємцями вічного життя. На підтвердження цього святитель Іоанн Златоуст говорить: «Сьогодні Лазар, воскреслий з мертвих, знищив для нас чималі і різні спокуси». Нехай же Господь і всім нам допоможе подолати наші гріхи, пристрасті, не піддаватися спокусам, але дарує нам сили відкрити наші мисленні очі, щоб зрозуміти велич таємниці нашого спасіння, викликнути Грядущому в Єрусалим Господу «Осанна в вишніх», а по закінченні днів Страсної седмиці з невимовною радістю зустріти свято Світлого Христового Воскресіння! І нехай збереже всіх нас Господь!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.


Редакція сайту www.lavra.ua

Щотижнева розсилка тільки важливих оновлень
Новини, розклад, нове в розділах сайту

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: