Онлайн трансляция | 12 сентября

Название трансляции

Архив

07.07.2010

Из Киево-Печерской Лавры в последний путь проводили Виктора Скопенко

В день, когда Святая Церковь чтит праздник Рождества Предтечи и Крестителя Господня Иоанна, в Свято-Успенской Киево-Печерской Лавре молились об упокоении Виктора Васильевича Скопенко, ректора Киевского национального университета им. Тараса Шевченко, занимавшего этот почетный пост с 1985 по 2008 г.

В храме Преподобных Антония и Феодосия Печерских (Трапезном) наместник Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры архиепископ Павел в сослужении духовенства монастыря отслужил панихиду по почившему. Проститься с Заслуженным деятелем науки и техники Украины пришли родственники, коллеги, благодарные студенты.

Обращаясь к присутствующим, архиепископ Павел призвал всех молиться об упокоении души новопреставленного и поделился своими воспоминаниями о покойном, который был настоящим христианином и выдающимся человеком: «Сьогодні ми зібрались у цьому святому храмі, щоб провести в останній шлях Людину з великої літери, Людину, яка у своєму житті зробила важливу для суспільства справу. Про Віктора Васильовича я б сказав словами апостола Павла: «Во всю землю изыде вещание их и в концы вселенныя глаголы их».

Більше двадцяти років, будучи ректором Київського державного університету, він навчав, допомагав студентам увійти у суспільне життя. Він віддавав своє життя, для всіх палаючи свічею, і це є свідченням його любові до людей, до своєї роботи, до подвигу, який він щоденно звершував.

Сьогодні з усіх кінців світу дзвонять і запитують, чи правда, що відійшов у вічність ректор. Сотні тисяч студентів він навчив, зробив гідними людьми, він став для всіх батьком. Тому будемо пам’ятати слова апостола Павла: «Поминайте наставників ваших».

Особисто для мене Віктор Васильович майже 15 років був другом, батьком і наставником. З якими питаннями я б не звертався до нього, ніколи не відходив не почутим. Він завжди намагався допомогти, а якщо і не міг щось зробити сам, знаходив людей, які допомагали. Він постійно творив добрі справи. Віктор Васильович був прекрасним сім’янином, який поважав і цінував свою дружину Валентину Микитівну, заради якої жив. Він був лагідним отцем і дідусем. Він був людиною, яка намагалася зробити так, щоб усі були задоволені і завдяки цьому приходили до Бога.

Сьогодні ми чули Євангельське читання, у якому сказано, що людина, яка вірує у Бога і дотримується заповідей Господніх, не приходить на суд, а переходить у вічність. Я щиро вірю і надіюсь, що Господь відкриє йому обителі Царства Небесного, тому що його слова, його труди завжди свідчили про добрі діла і шанобливе ставлення до людей, а у Святому Письмі є слова: «От избытка сердца глаголят уста». Якщо у людини в душі спокій та мир, якщо у людини в серці є любов, вона обдаровує цими скарбами своїх ближніх і свідченням цьому є життя Віктора Васильовича, його життя в Бозі і з Богом.

Дорогі браття і сестри, сьогодні покійному вже нічого не потрібно, окрім того, щоб ми від усієї душі дякували Богу за те, що, будучи християнином, ця людина гідно пройшла свій життєвий шлях, і просили, щоб Господь умилосердився і простив йому всякий гріх – вільний і невільний. Немає у світі такої людини, яка б за життя не згрішила – якщо ми не скажемо слово, то подумаємо, або згрішимо навіть усупереч своєму небажанню, бо апостол каже: «Те, що хочу, не роблю, а те, чого не хочу, само собою виходить».

У день, коли неплідна Єлизавета у старості народжує Іоанна Предтечу у свідчення того, що прийде Христос, його душа предстане перед Богом і отримає те, що заслужила. І сьогодні ми, дорогі браття і сестри, як ніколи можемо допомогти тим, хто відійшов із життя і залишив нас – своїх дітей, рідних, близьких і знайомих, – ми можемо молитися. Я сьогодні звертаюсь до Вас із проханням, щоб ми пам’ятали своїх наставників, щоб ми молилися за своїх батьків, за всіх, хто був для нас прикладом і віддавав за нас своє життя. Таким світочем для нас був, є і назавжди залишиться Віктор Васильович. Нехай Всемилостивий Господь упокоїть його душу з усіма святими і його молитви допомагають нам у житті звершувати свій християнський подвиг і також удостоїтись бути у вічному Царстві Небесному. Амінь».

Фото Дениса Дудника

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.



Редакция сайта www.lavra.ua

Темы

Наместник Киев отпевание

Еженедельная рассылка только важных обновлений
Новости, расписание, новое в разделах сайта

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: