Онлайн трансляция | 12 сентября

Название трансляции

Архив публикаций

30.04.2014

Для збереження святинь Києва необхідна консолідація зусиль

lavra.ua У листопаді 2013 року в Києві за благословенням намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Вишгородського та Чорнобильського Павла та за ініціативи Національного заповідника «Софія Київська» та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника разом із Благодійною організацією «Благодійний фонд Свята Софія» було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Проблеми та досвід інженерного захисту урбанізованих територій і збереження спадщини в умовах геоекологічного ризику». Підсумковим документом конференції стала Київська Декларація (http://new.sophiakievska.org/sites/default/files/18-11-2013-ukr.pdf).    

Актуальність проведення заходу викликана проблемами у сфері збереження історико-культурної спадщини, у т.ч. українських об’єктів всесвітнього значення – Софійського Собору та Києво-Печерської Лаври, які розташовані у надзвичайно складних інженерно-геологічних умовах, вирішення яких ускладнюється містобудівним оточенням.

«Мало хто оцінює небезпеку, в якій опинилися об’єкти національної культурної спадщини, – розповів редакції сайта член-кореспондент Академії будівництва України, кандидат технічних наук, Директор Благодійної організації «Благодійний фонд Свята Софія» Юрій Маслов. – У 2012 році я намагався реалізувати програму з укріплення зсувних ділянок під Лаврою. Запросив закордонних фахівців. Ці вчені світового рівня були вражені нашими музейними скарбами та печерами. Але гостро постає проблема фінансування».

lavra.uaЯк розповів Юрій Олексійович, за кордоном об’єкти національної спадщини підтримують не тільки коштами державного бюджету, а й за рахунок трастів – довірчих управлінь, які безперервно, не залежно від того, чи є державне фінансування, чи немає, спонсують програми запобігання небезпечним процесам природно-техногенного походження. Директор «Благодійного фонду Свята Софія», беручи за приклад закордонну практику та спираючись на вітчизняну історичну традицію, має пропозиції щодо створення піклувальних рад.

«Наше головне завдання – збереження святинь Києва. І якщо ми виходимо на світовий рівень, важливо не обмежуватися лише православною  спадщиною, про яку ми дбаємо першочергово, – зауважив Юрій Маслов, – Підсумком Міжнародної науково-практичної конференції стало прийняття Київської Декларації, яку було опубліковано на офіційному сайті ЮНЕСКО. Після такої авторитетної інформаційної підтримки я прийшов до намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Павла. Владика розповів, до яких заходів вдаються у монастирі з метою захисту окремих ділянок території Лаври, і підтримав мої пропозиції щодо об’єднання зусиль фахівців для виявлення проблем та рішення сформульованих завдань». Відомий вчений також зазначив, що від злагодженої роботи на усіх рівнях залежить якісно новий результат та Національна безпека, головним об’єктом якої, як відомо, є суспільство.

Посилання на матеріали, опубліковані раніше:
https://lavra.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=1418&Itemid=98
https://lavra.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=1363

Редакція сайта www.lavra.ua
{multithumb}

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.


Редакция сайта www.lavra.ua

Еженедельная рассылка только важных обновлений
Новости, расписание, новое в разделах сайта

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: